Dinsdagmorgen 26 juli om half tien betrokken broeder Jos en Nico hun positie achter het stuur van hun busje, om een tiental broeders en twee verzorgsters naar de trappistenabdij Koningshoeve bij Tilburg te brengen. In Breda, bij onze medebroeders in de Roland Holststraat, was de eerste stop. Voor de kleine communiteit van vier broeders, (Boudewijn Briaire, Lucas Briaire, Roberto van Ginneken en Theo Eijkhout) bracht dit bezoek een ongewonde drukte in het statige broedershuis.

Na deze royale koffiepauze kon de reis, ongehinderd door verkeersdrukte of heftige regenval rechtstreeks worden voortgezet naar het proeflokaal van de abdij. De middeleeuwse abdijlunch met het zeer smakelijke bierbostelbrood viel goed bij jong en oud.
Rond half twee werden we opgehaald door de in 2005 tot zesde abt gekozen Bernardus Peeters. Onder zijn leiding maakten we kennis met de binnenkant van deze sfeervolle neogotische abdij die in 1881 door enkele monniken van de Katsberg in Noord Frankrijk werd gesticht op het voormalig eigendom van koning Willem II.

Samen met de vitale communiteit van 18 monniken baden we om half drie de noon. Daarna waren we te gast in de chocolaterie en de brouwerij van de abdij. Het was goed om te ervaren hoe succesvol gestreefd is naar een evenwicht tussen efficiƫnte bedrijfsvoering, verzorging van diepgang in het leven en zorg voor de meer kwetsbaren in de samenleving. De gidsen, de verkoopster in de winkel en de bedienden in het proeflokaal gaven iets door van de gastvrije eenvoud, die al eeuwen lang zo karakteristiek is voor deze wijze van leven.

Het uitstapje werd deze keer met voldoening afgesloten in het Oosters restaurant “Bouvigne Paradijs” bij Breda. Speciale dank aan de organisatoren, de chauffeurs en dames van de verzorging is zeer zeker op zijn plaats.