Boeken aan het woord (544 x 380)

Naast een permanente opstelling over de Monniken en Broeders van Huijbergen is er deze bijzondere tentoonstelling die mogelijk was dank zij de grote collectie boeken  zowel in het museum als de bibliotheek van het Broederhuis Ste.-Marie.

Het oudste boek, een handgeschreven brevier op perkament is een klein maar zeer indrukwekkend boekje uit het jaar 1500. Het perkament is voelbaar een dierenhuid en het geschrevene is prachtig van kleur, ook ná 500 jaar. Je vraagt je direct af, in welke sfeer en omgeving is dit geschreven … over monnikenwerk gesproken! De tentoonstelling toont de bezoeker veel meer dan de bijzondere religieuze boeken waarin we prachtige gravures zien.

Hoe belangrijk zijn boeken en prenten door de eeuwen heen geweest? Het was de manier van het verspreiden van devotie en kennis. Wat een verschil met de huidige tijd, bijna onnavolgbaar.

Het museum toont ook kinderboeken, atlassen, boeken over de geschiedenis van Breda, Bergen op Zoom en ’s Hertogenbosch, een boek over de ontwerptekeningen van het Rijksmuseum te Amsterdam door de architect Dr. P.J.C. Cuijpers. De boeken zijn te mooi om maar 2 pagina’s te tonen daarom kan de bezoeker via een beeldscherm in de boeken bladeren.

De tentoonstelling in het Wilhelmietenmuseum Staartsestraat 2 te Huijbergen is te bezoeken van april tot en met september in het tweede en vierde weekend van de maand van 14.00uur tot 16.30 uur en tevens na afspraak, telefoon 0164-642568 of 0164-642650.

2013 museum Slide