Met als thema “transformatief aanwezig zijn” werd in de eerste week van September door de afgevaardigden van Brazilië, Nederland en Indonesië in Huijbergen een algemeen kapittel gehouden.2014 Kap 8116

We openden op zondag 31 augustus met een vesperdienst waarin  vicaris Paul Verbeek de aanwezigheid van de broeders vergeleek met zuiverende rol van de bossen rond Brussel. Ook het bisdom Breda heeft behoefte aan plaatsen waar mensen zichzelf kunnen hervinden in de rust en stilte van kloosters, om gezuiverd van de pollutie uit het dagelijkse maatschappelijke leven weer verder te kunnen.

Maandag en dinsdag wisselden we informatie uit over de huidige situatie in Nederland, Brazilië en Indonesië, en werd het beleid van het algemeen bestuur ten aanzien van de Nederlandse situatie van enkele kritische aantekeningen voorzien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp woensdag 3 september nam pater Kees Maas svd ons mee naar de bron waar Jezus in een transformerend gesprek gewikkeld was met een Samaritaanse vrouw. Over de grenzen van vooroordelen, ingesleten gewoonten en vrees heenstappen, en de ander met empathie nabij zijn geeft nieuw leven en nieuwe kracht.

2014 Kap_7712

Donderdag hebben we sporen van dienstbaarheid gevolgd die de broeders achterlieten in Ossendrecht, Oosterhout, Breda en Bergen op Zoom. Op deze plaatsen gaven onze voorgangers hun gevarieerde antwoorden op de vragen van hun tijd. Belangrijk is dat wij proberen ons antwoord te geven in onze tijd.

2014 Kap 8179Vrijdag en zaterdag werd besteed aan een visie op ons leven als broeders en een daarop gebaseerde richting voor het beleid in de komende drie jaar, waarin we sensitief voor de ontwikkelingen in onze omgeving, blijven geloven in onze roeping als broeders en actief uitzien naar geëigende vormen van dienstbaarheid.

2014 Kap decorATIETransformerend als “Zuster water”,
nuttig en nederig, kostbaar en kuis.