Geen dag zonder Bach!
(Donderdag 20 juni 19.00 u.)

Moet dat nou? Nee, natuurlijk niet; maar Bach mag! Elke dag! Wie maar een beetje van muziek houdt zal de muziek van Bach niet willen missen. Misschien zijn er veel mensen die Bach alleen maar koppelen aan de Mattheuspassie en veel andere kerkmuziek, orgelmuziek en cantates bijvoorbeeld. Bach is dan zwaar en misschien ook wel ouderwets. Eén van zijn zonen noemde hem wat oneerbiedig “Die oude pruik”. Maar dat beeld klopt echt niet. Bach is van alle tijden en beslist niet alleen maar kerkelijk en plechtig. Hij had ook een bloeiend muziekleven in huis en in concertzalen van verschillende vorstenhoven en openbare gelegenheden.

Zo trad hij jarenlang op in onder andere het koffiehuis van zijn goede vriend Alois Zimmermann, het toen beroemde Café Zimmermann. De concerten waren gratis, de koffie niet. Speciaal voor dat etablissement componeerde Bach een cantate over het toen in opkomst rakende koffiedrinken onder de gegoede burgerij. Bij cantates van Bach denken we allereerst aan de kerkcantates die hij jarenlang voor de zondagse eredienst schreef. Maar ook voor profane gelegenheden schreef hij dergelijke werken. Zo ook de “Kaffeë Kantate”, ook bekend onder de titel “Schweigt stille, plaudert nicht”. Deze cantate is eigenlijk een soort mini operaatje voor 3 personen: een verteller, vader Schlendrian, een wat oudere knorrepot en zijn dochter Liesje, die verzot is op de koffie. Vader probeert uit alle macht dochterlief van de koffie af te krijgen en te houden. Zijn pogingen mislukken allemaal jammerlijk. Tot hij een meesterzet denkt te hebben. Liesje geeft toe…. Maar niet heus.

In beeldende muziek schildert Bach deze strijd tussen vader en dochter rond het verslavende (?) koffiegebruik. En daarmee bewijst hij dat hij ook heel amusante en onderhoudende muziek kan schrijven.

Op donderdagavond 20 juni tussen 7 en 8 uur ’s avonds hoop ik U daar van te overtuigen.