“Tuingroen”

Br. Baptis MTB zet zich actief in voor het milieu. Sinds 2002 heeft hij ervaring opgedaan in het vervaardigen van hoogwaardige kompost met eenvoudige technologie. Sinds half oktober 2012 is hij actief in een schuurtje op het terrein van het Asrama Bonaventura, Gang Sepakat 2, Pontianak. Hieronder vertelt hij van zijn ervaringen, maar wie belangstelling heeft mag ook zelf gaan kijken.

De compost die geproduceerd wordt is van hoge kwaliteit en voldoet aan de volgende criteria: stinkt niet, een neutraal Ph gehalte 6/7, bevat geen anorganische of grove organische materialen (glas scherven, spijkers, gesteente, hout, plastic e.d.), waardoor het een goede bemesting is voor grond en planten. Broeder Baptist MTB maakt gebruik van eenvoudige machines om het fermentatie proces vlot te laten en continu te laten verlopen. Maar het proces is eenvoudig en geschikt om door veel mensen gedaan te worden.

Tuin- en keukenafval zijn gemakkelijk te verkrijgen grondstoffen. Broeder Baptis weet uit ervaring dat aanvankelijk een week nodig was om het fermentatieproces zijn werk te laten doen. Na een evaluatie kon er, met behoud van kwaliteit, in vier dagen compost geproduceerd worden. Nieuwe ontwikkelingen tonen aan dat het fermentatie proces een dag klaar kan zijn. Er is naar deze mogelijkheid gezocht omdat de belangstelling steeds toenam.

Hiervoor is gebruik gemaakt van een experiment dat broeder Baptist deed tijdens zijn studie aan de Janabadra Universiteit te Yogyakarta. De geproduceerde compost behield dezelfde kwaliteiten als bij een langer fermentatie proces. Als grondstof voor deze fermentatie wordt organisch materiaal gebruikt, nl. suiker, water, tuinafval en ‘mol’ (natuurlijke micro organismen). Ook de gebruikte ‘mol’ is afkomstig uit de natuur. God biedt ons alles aan in de natuur. De mens moet er alleen een juist gebruik van maken zonder de ecologische keten te verbreken.

Er zijn al veel belangstellenden komen kijken naar het proces van deze organische mest. Ook de studenten van het Asrama Sepakat toonden enthousiast hun leergierige belangstelling en wilden leren. Bezoekers erkennen dat de kompost die ze voorheen kochten stonk, terwijl dat bij het product van broeder Baptist juist helemaal niet het
geval is. Deze compost heeft de naam “HIJAU KEBUN” (Tuingroen) gekregen omdat het voor kinderen en volwassenen gemakkelijk is deze naam te onthouden.

Het is de bedoeling dat in de toekomst deze technologie doorgegeven wordt door middel van trainingen voor studenten en belangstellenden. Het product kan ook gebruikt worden als middel voor hen die zich willen ontwikkelen. Zij kunnen kapitaal lenen in de vorm van compost en hoeven alleen de productiekosten terug te betalen waardoor zij geen risico hoeven te dragen. Want als er geen belangstelling is geven ze alleen de compost terug, maar als er verkocht wordt is de winst voor de verkoper.

Het huidige product is nog in vaste vorm, maar in de toekomst kan er ook een divers aanbod komen zoals in vloeibare vorm, als korrels of briketten. Ook valt er te denken aan organische pesticiden en microben.

Hartelijk dank en een ecologische groet