Ter kennismaking

Op 15 augustus 2018 deden de volgende broeders hun eeuwige geloften in de kathedraal van Pontianak

Broeder Patrisius Marten: (09-03-1984), Gunung Tamang, Kalimantan Barat. Hij was de vierde in en gezin van vijf kinderen  Na de basisschool ter plaatse en volgde hij een jaar de openbare mavo in Lingga, maar ging vervolgens naar een christelijke mavo in Sanggau. Na zijn eindexamen in 2002 volgde hij de openbare HAVO in Sanggau en slaagde in 2005, Zijn eerste keuze was een militaire opleiding, maar slaagde niet voor de test en genoot een jaar van zijn vrijheid. Zijn keuze om broeder te worden had meer succes. Na de kennismaking in Pati begon hij in 2007 aan zijn noviciaat en deed zijn eerste professie in 2009. Vervolgens deed hij praktijk ervaringen op als jeugdleider in Putussibau en Singkawang, en volgde succesvol de onderwijzersopleiding aan de Universiteit Sanata Dharma te Yogyakarta. Dit jaar begint hij een nieuwe taak hoofd van de basisschool Dahlia te Pontianak. Als leidraad voor zijn levenskeuze spreken de woorden van Paulus: “Niet wie zichzelf aanprijst is betrouwbaar, maar  wie door de Heer wordt aangeprezen” (2 Kor. 10:18)

Broeder Hieronimus Filianus Nasu Rusik (08-02-1986) Maumere, Flores. Hij groeide op in Waibalun, waar hij onderwijs genoot van de kleuterschool tot de mavo. Van 2001 tot 2004 volgde hij een middelbare economische school  in Kupang. Na twee jaar maakte hij een belangrijke keuze, vertrok naar Pati in Midden-Java om nader kennis te maken met de broeders en volgde de vormings-jaren in het noviciaat te Yogyakarta. Na zijn eerste professie hielp hij de econoom met de schoolgelden voor de SMP Tarsisius in Singkawang, assisteerde op het internaat en zorgde voor de huishouding van de communiteit, wat hij later ook in Putussibau deed. In 2011 kreeg hij Engels als studieopdracht en kan deze in 2015 met succes afronden aan de Universititeit Sanata Dharma te Yogyakarta. Momenteel is hij werkzaam als leraar Engels aan de SMA Santo Paulus, maar blijft dankbaar voor de gelegenheid op meerdere plaatsen ervaring te kunnen opdoen. Ook hij voelt zich geïnspireerd door een tekst van Paulus: “Ik ben tegen alles bestand door hem die mij kracht geeft”. (Filipi 4″13)

Broeder Antonis Mili (02-12-1987) Tapang Sambas, Kalimantan Barat. In een katholiek gezin van acht was hij  het zesde kind. Het doopsel ontving hij in de parochiekerk van Sekadau en het vormsel in Sintang waar hij, na het basisonderwijs en de SMP in Tapang Semadak, ook slaagde voor de SMA in het jaar 2007. Het jaar daarna begon hij met zijn kennismaking als aspirant in Pati en vervolgde die met de twee vormingsjaren in het noviciaat te Yogyakarta. Op 15 augustus 2011 deed hij zijn eerste professie in de kathedraal van Pontianak en zorgde daarna in Putussibau voor het internaat en de huishouding van de communiteit. Twee jaar later kreeg hij Indonesisch als studieopdracht en deze voltooien met lof in 2017. Na een jaar als leraar aan de SMP te Singkawang en groepsleider op het internaat zal zijn nieuwe taak in Pati liggen, waar hij leraar wordt aan de SMP en assisteert in de opleiding van de aspiranten. Voor hem is de wijsheid van Sirakh een richtlijn: “Wie geduldig is beheerst zich zolang het nodig is, tot de vreugde voor hem opbloeit”. (Sir. 1:23)

Broeder Marianus Beni Maing Lewotobi (17-01-1988), Leuwayan, Flores. Hij was de jongste van drie kinderen volgde hij het basisonderwijs en de SMP in zijn geboorteplaats maar volgde succesvol een vakopleiding economie in Lewoleba. Een jaar na zijn examen vertrok hij naar Pati, begon zijn kennismaking met de broeders als aspirant, ging vervolgens naar het noviciaat in Yogyakarta en kon in 2011 zijn eerste professie afleggen in de kathedraal van Pontianak. Hij begon als groepsleider van het internaat in Sekadau en had de zorg voor de huiselijke aangelegenheden van de communiteit. In 2013 verhuisde hij naar de communiteit aan de jl. Pattimura in Pontianak en begon zijn studie aan de hogeschool voor economie Widya Dharma en had tevens de zorg voor het huishouden. Twee jaar later werd hij assistent econoom van de Indoensische provincie en kon zijn studie afronden in 2017. Sinds 2018 is hij groepsleider van het internaat in Putussibau en teven econoom van de lokale afdeling van het schoolbestuur SUKMA. Voor hem hebben de woorden van Petrus in het evangelie van Lucas : “Als u het zegt zal ik de netten uitwerpen” (Lc. 5:5) een speciale betekenis.