Retraite floreren
van 30 april – 5 mei

 

wat laat je achter (150x200)Ga je mee op de reis van je leven, die naar je kern? Tijdens deze retraite leer je jouw innerlijke waarden en krachten kennen en in te zetten om doelen te bereiken waar je ten diepste toe gemotiveerd bent. De pelgrimstocht als innerlijke verandering: ‘vragen’ en ‘reizen’ roepen op om van passiviteit over te gaan tot activiteit.

Voor wie?
Dit traject is voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen. Als je bewust wilt leren sturen op passie, positieve energie, zingeving, voldoening en persoonlijke groei. Je leert je krachten kennen en in te zetten voor jouw idealen. Je maakt een bewuste keuze voor het pad dat je vanaf nu gaat volgen. En voor eenieder die benieuwd is naar de Fransiscaanse spiritualiteit.

 • Je vindt jouw antwoord op de volgende vragen:
 • Welke waarden wil ik leven?
 • Wat is de boodschap van mijn gevoel?
 • Wat kan ik doen om mijn idealen meer te leven?
 • Welke gewoonten helpen mij en welke wil ik veranderen?
 • Hoe kan ik mezelf accepteren en tegelijk nieuwe gewoonten aanleren die me helpen mijn ‘beste zelf’te zijn?
 • Resultaten: 
 • Tijd en aandacht voor jezelf
 • Inzicht in je krachten en idealen
 • Je kiest disciplines die je helpen
 • Je beleeft plezier aan het leren van goede gewoonten
 • Je (her)vindt je passie
 • De moed om een eerste stap op jouw eigen pad te zetten

‘Voor de verlichting: hout hakken en water putten; ná de verlichting: hout hakken en water putten.’ Het gaat erom hetzelfde anders te doen. Citaat uit een levensregel voor beginners.

Waar en wanneer?
Bij de Broeders van Huijbergen te Huijbergen. Je komt aan op maandag tussen 11.00 uur en 12.00 uur. De gezamenlijke warme lunch is om 12.30 uur. Vrijdag nemen we na de lunch afscheid. We sluiten aan bij de dagindeling van de broeders. We ontbijten om 07:15 uur. De Lauden start om 07:45 uur en de dag eindigt om 17:00 uur met de Vespers. Met na de Vespers de laatste gezamenlijke maaltijd van de dag. De avonden zijn vrij besteedbaar.

Investering
Er kunnen maximaal 6 mensen deelnemen. Je betaalt € 370 voor het programma. Dit bedrag is inclusief een uitgebreid werkboek en BTW, exclusief accommodatie en maaltijden. Voor een eigen kamer en alle maaltijden betaal je de broeders € 180. In totaal kost deze week je dus € 550.

Wie
Het programma van deze week wordt verzorgd door Anne-Marie Reimert en Broeder Bram. Anne-Marie is van oorsprong begeleider van veranderingsprocessen en trainer/coach. Zij heeft diverse pelgrimstochten gemaakt en houdt lezingen over de effecten van pelgrimstochten. Broeder Bram was tot vorig jaar Broeder Overste en leeft en werkt vanuit de Franciscaanse spiritualiteit.

Programma

Maandagmiddag Kennismaken, waar word je blij van?
Je maakt kennis met elkaar, met mij, met broeder Bram en met de elementen van floreren. We verkennen de kracht van positief reageren op jezelf en op elkaar. En we maken afspraken over het programma. Als daar behoefte aan is kan Broeder Bram een dagdeel over Franciscaanse spiritualiteit verzorgen. Als er een thema overheerst kunnen we dat uitdiepen. Als het weer het toelaat kunnen sommige onderdelen buiten plaatsvinden. Mogelijke onderdelen zijn:

Leren leren, mag ik blijmoedig blunderen?
Je leert hoe leren werkt. We verkennen het nut van feedback, reflectie en nieuwe dingen doen. Durf je “de vreemdeling in jezelf” te ontmoeten? Durf je “bewust onbekwaam” te zijn? Je leert meer te reflecteren. Je oefent je aandacht.

Presencing, wat geeft mijn leven zin?
We maken contact met een diepere laag van verbinding in onszelf. Je schort je oordelen op en verbindt je – vanuit je hart – met het grotere geheel waarvan jij deel uitmaakt. Je vindt antwoorden op de vragen: Wat is mijn bijdrage? Welke waarden wil ik leven? Wie is mijn beste zelf? Je vertaalt jouw waarden in concreet gedrag.

Wat is de boodschap jouw gevoel?
Je inventariseert hoe jij reageert. Wat voelde je en hoe kwam dat? Je kijkt wat de onderliggende boodschap is. Het doel is jezelf leren kennen en accepteren zodat je – met compassie – iets anders kunt doen en dus vrijer wordt in jouw gedrag.

Passietest, welke idealen wil je leven?
Je gaat op zoek naar wat je met jouw leven wilt. En welke krachten jij inzet als je succesvol bent. Je beantwoordt de vragen: Wat maakt mijn leven ideaal? Besteed ik mijn tijd en energie aan de mensen en dingen die mijn leven ideaal maken? Wat zou ik kunnen doen om mijn idealen meer tijd en energie te geven?

Recept voor een perfecte dag.
Je maakt je eigen dagindeling waarbij je kiest welke discipline jou helpt de door jouw gewenste idealen te realiseren. Het gaat erom in de ‘taaie stroop van de werkelijkheid’ die dingen te doen die jou dichter bij het door jouw gewenste ideaal brengen. Naar Rome lopen lijkt een onmogelijke onderneming, maar als je elke dag een paar stappen in de goede richting zet, kom je uiteindelijk waar je wezen wilt.

Omgeving Huijbergen (2)

Hoe zorg je dat het beklijft?
Je hebt je ideaal gekozen en dat helpt je te doen wat nodig is om het te realiseren. Je verwerkt jouw ervaringen en reflecties in een persoonlijk plan: hoe jij leiding gaat geven aan jouw persoonlijke floreren. Jij bepaalt: ‘dit ga ik doen’ en ‘dat heb ik ervoor nodig’. Je krijgt handvatten om je houding en levensstijl stukje bij beetje te verbeteren door telkens kleine gewoonten een beetje om te buigen. Je inventariseert welke gewoonten je helpen en welke niet (meer) en kiest er één om – een beetje – te veranderen. Als je daarmee klaar bent, kun je een volgende kiezen.

Kernreflectie/dialoog
Een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is ‘waarnemen’ leren kijken/luisteren/observeren in plaats van direct te oordelen. Zowel naar jezelf als naar anderen. Je leert te luisteren naar je hoofd, hart en buik (denken, voelen en willen). Je leert te kijken naar jouw eigen gedrag (reflecteren) en je leert je bewust in de schoenen van een ander te verplaatsen en goed te luisteren en door te vragen. Je staat stil bij de houding/kracht die jou zou kunnen helpen als je (nog) eens in een vergelijkbare situatie beland. Er wordt ‘gewerkt’ aan de hand van concrete ervaringen van de deelnemers.

Labyrint en Co Creative Process Inquiry
Een labyrint is een reis naar je kern. Het effect van een labyrint wordt nog versterkt door bewust een vraag of thema te verkennen op zowel fysiek, mentaal als emotioneel niveau. Terugkerend uit het labyrint vind je voor jezelf een beweging/houding die je helpt los te laten. Dat geeft ruimte voor iets nieuws. In een geleide visualisatie vind je een andere benadering. Daarna loop je het labyrint nogmaals maar dan zo dat je de nieuwe benadering be-leeft.

Vanuit bewustzijn over wat jouw krachten en wat jouw idealen zijn, vind je antwoord op de vraag
           wat dan voor jou de volgende stap is op jouw weg en de moed om hem te zetten.