Gedurende 3 weken ben ik bij de broeders in Cáceres geweest. Ik heb met hen samengewoond en zag ik er een goede broederschap. Dat bleek bij het gezamenlijke gebed in de kapel, tijdens het eten en de recreatie. Naast hun eigen bezigheden hebben zij nog tijd voor gezamenlijke activiteiten thuis.  Ondanks hun leeftijd blijven zij actief en doen nog hun werk.

2014-03-19 00.31.56

Vooral voor de broeders Tjeu, Bertrand en Grignion, bracht mijn aanwezigheid een nieuwe wind. Want zij zagen in mij een jonge broeder, en zij vroegen met interesse naar de ontwikkelingen van de broeders in Nederland en Indonesië. Zij vertelden me veel over hun ervaringen en werken in Brazilië, waarop zij trots zijn.

2014-02-28 20.31.25Nadat ik van de APAE gehoord heb en met eigen ogen gezien, vind ik het jammer dat de kwaliteit van het onderwijs terug loopt. Er zijn genoeg voorzieningen en veel leerlingen, maar het management is niet goed.

2014-02-28 22.05.15Het hospitaal O Bom Samaritano ziet er mooi uit met haar nieuw gebouw en het doet steeds beter dienst.

2014-02-27 22.18.48

De ISM maakt vooruitgang. In 2013 konden zeventien van haar afgestudeerde leerlingen zonder test aangenomen worden op een universiteit. Wij hebben twee uur lang met Br. Emmanuel een vergadering gehad. Hij vertelde uitgebreid over de recente toestand van de ISM en de financiën. Die vergadering liep vlot en in een broederlijke sfeer

IMG_1238

De vergadering met de bisschop, de Curia en de advocaat vond plaats in de werkkamer van de bisschop, en verliep vlot en in een broederlijke sfeer. Veel vragen werden gesteld zowel door de broeders als door de bisschop over het komende contract en over de toekomst van de broeders die in Cáceres zullen blijven.

Caceres Mgr_1264De bisschop zei tegen me: “Wij hebben hier jonge krachten nodig om de werken van de broeders voort te zetten. De broeders zijn oud geworden en enkelen van hen zullen terug gaan naar Nederland. Trekt het jou niet aan? Wil je niet met ons mee lijden?

Br. Rafael Donatus